Ziua Internațională a Familiei 

                      a fost aleasă ca fiind ziua de 15 mai a fiecarui an. 
   În 1993, O.N.U. a declarat ziua de 15 mai “Ziua Internationalã a Familiilor”.
Un an mai târziu, Guvernul României a decis marcarea acestui eveniment internaţional prin sãrbãtorirea, în aceeaşi zi, a “Zilei Familiei din România”.
          Simbolul pentru Ziua Internatională a Familiei constă într-un cerc verde ce conține o imagine cu roșu. Aceste elemente desenate simplu reprezintă simboluri pentru o inima și o casă. Semnificația: familia reprezintă centrul societății care oferă stabilitate și susținere pentru oamenii de toate vârstele.
    Familia înseamnă mai mult decât un cuplu, familia este dragoste, respect reciproc, libertate, copilărie si educație sănătoase, întrajutorare etc.
În variate zone de pe glob sărăcia, conflictele armate, factorii psihosociali individuali fac ca aceste valori să lipsească și atunci membrii familiei suferă, copiii nu au șansa să se dezvolte armonios într-un mediu sănătos.
În România, problemele frecvente ale familei sunt violența asupra femeii  (mai rar asupra bărbatului),  abuzul sexual asupra unuia dintre  parteneri, abuzul emoțional și sexual asupra copilului.
Cauzele specifice pentru țara noastră a acestor probleme sunt nivelul scăzut de trai
și lipsa educației.
      În țara noastră, Ziua Internațională a Familiei este mai puțin cunoscută, de aceea Biblioteca Municipală a încercat prin acțiunea cu tema  „Rolul familiei  în școala și societate’’ să aducă în discuție alături de elevi, cadre didactice și consilieri pe probleme psihologice situațiile cu care se confruntă copiii atunci când părinții le sunt plecați la muncă în străinatate - o probemă de mare actualitate.
    Am dorit în această dezbatere să aflăm dacă există  consecințe negative a unor asemenea situații și dacă ele se  manifestă prin dezorientarea psihică a copiilor care lăsați în grija bunicilor sau mătușilor devin  însingurați, izolați, nesiguri, violenți și agresivi sau se simt marginalizați.
   Vom încerca în următoarele acțiuni pe aceasta temă-cea a familiei, să dezbatem pe rând: educația în și pentru familie, rolul sistemului medico-sanitar în menținerea sănătății familiei etc.
Anul acesta ,, Ziua Internatională a Familiei’’ a coincis cu perioadele de campanie electorală. Dat fiind  faptul ca familia este soluția la problema demografică ar trebui ca politicile în favoarea familiei să facă obiectul dezbaterilor publice cât și al angajamentelor majore ale noului Parlament European.
    Ca o completare a ceea ce a însemnat Ziua Internațională a Familiei a venit și o altă acțiune de data aceasta a elevilor în cadrul proiectului ,,Blue Box'' ( activitate extrașcolară) în care , mai în joacă, mai în serios au încercat să arate prin imagini și text, colegilor de școala și tuturor celor care au pășit pragul bibliotecii noastre felul cum înțeleg ei să protejeze  mediul înconjurător, să dea atenția cuvenită unei alimentații sănătoase și să protejeze animalele.  

   Așadar, timp de o săptămână mesajele lor scrise însoțite și de desene au fost afișate în holurile bibliotecii municipale Ion Vlad. 
  J.B.E.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Municipiul Fetesti - Micro-monografie

Monumentele istorice ale municipiului Fetesti

Pictor al naturii - Gheorghe Ionescu