miercuri, 18 aprilie 2018

Monumentele istorice ale municipiului Fetesti



                                                      ,,Cine nu si-a scris istoria cu sangele, acela sau n-a avut-o nicicand, sau crede ca poate trai pe contul istoriei altora''.
Grigore Vieru



     Comitetul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS) celebreaza in fiecare an la 18 aprilie, Ziua mondiala a monumentelor si siturilor - data aprobata in cadrul celei de a 22 a Conferinte Generale a UNESCO din 1983. Aceata data are menirea sa aduca in centrul atentiei monumentele istorice ale unei tari, frumusetea lor si legatura acestora cu trecutul societatii respective si totodata si eforturile necesare pentru protectia si conservarea acestui patrimoniu.

     Din punct de vedere structural, monumentele(asa cum se mentioneaza in Monografia municipiului Fetesti- editia a II a, 2016) se grupeaza in patru categorii, in functie de natura lor:
     I – monumente arheologice
    II - monumente de arhitectura
   III- monumente de for public
   IV – monumente memoriala si funerare

In municipiul Fetesti exista 10 obiective declarate monumente istorice:
1.      Asezarea ,,La scursoare” dateaza din Evul Mediu timpuriu(sec. IX-XI) si este specifica culturii Dridu, aflata in Campia Baraganului descoperita in apropierea cartierului Vlasca , la SE de oras, la V de Bratul Borcea, pe terasa, incadrata pentru locuire civila. Suprafata sitului este de 6 ha.
2.      Scoala gimnaziala ,,Mihai Viteazul”- corpul C este fosta Scoala nr.2 a functionat ca scoala a localitatii Dudesti, astazi parte a municipiului Fetesti. Este cel mai vechi local de scoala ridicat in localitatea noastra in stilul acelei perioade, stilul folosit in perioada luiSpiru Haret.







3.      Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicata in cartierul Fetesti-Oras, are forma de cruce, cu doua turle si pridvor inchis. Fatada este in stil renascentist si la partea superioara este redat in relief anul 1882, anul in care a fost ridicata. Ctitori- Constantin Gheorghiu si Gheorghe Filip.





4.      Biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae’’a fost ridicata de comunitate satului Dudesti. Este o biserica de zid, in forma de cruce, cu doua turle si pridvor inchis. La partea superioara a fatadei sunt notate datele: 15. VI. 1884 - 30.I.1890. in naosul bisericii se gaseste si o placa din marmura pe care au fost notati 75 eroi cazuti in Primul Razboi Mondial.



5.      Ansamblul Garii C.F.R. Fetesti, Gara din Fetesti si Depoul C.F.R. Fetesti sunt integrate in lista celor 10 monumente istorice ale municipiului Fetesti si s-au construit in anul 1887. Aparitia lor este una anterioara construirii podurilor dunarene inaugurate in anul 1895, in timpul regelui Carol I. Ansamblul este unul industrial.




6.      Podurile dintre Fetesti si Cernavoda au fost ridicate intre 1890-1895 si sunt opera inginerului Anghel Saligny. Podul de peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 metri, cea mai mare din Europa continentală.
«Îmi admir opera mai puţin decât îţi închipui. Dacă mă vezi zgâindu-mă la ea ceasuri întregi e ca să-i descopăr părţile slabe, greşelile... Şi mai este una pe care nu mi-o iert. Trebuia să fac pe pod o cale dublă:una pentru căruţe şi pietoni, să mai fi existat şi o astfel de legătură între Dobrogea şi Muntenia»“(ing.Anghel Saligny).






























7.      Spitalul a carui existenta incepe odata cu 
construirea podurilor dunarene de catre ing. Anghel Saligny are ridicat un pavilion unde erau tratati muncitorii accidentati. In 2011, Spitalul si-a schimbat locatia si se intinde pe o suprafata de 8000mp.

8.      Moara taraneasca a fost construita la inceputul sec. XX-lea. Este situata in apropierea digului care protejeaza localitatea de revarsarile Bratului Borcea, in aceeasi zona in care se afla si Parcul Trandafirilor. Moara a fost construita dupa modelul celor cu ciocanele si era folosita pentru macinat porumb si grau.
9.      Casa cu pravalie datata in anul 1905 ridicata in zona ,,La Ocol”. Construita de Andreescu Iacovache cu acoperis in patru ape, iar la exterior prezinta arhitectura initiala.
10.  Casa cu pravalie, cea de a doua, dar aceasta este datata 1923. Situata pe strada Calarasi/DN 3B. Casa a fost realizata din caramida . In 2016, a fost tencuita si a fost acoperita arhitectura din trecut. Lateralele mai pastreaza elementele arhitectonice vechi.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI - PREZENTARE

     BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI este o bibliotecă cu profil enciclopedic  și se subordonează Consiliului Local funcționând potrivit regul...