luni, 12 noiembrie 2012

6 Decenii de cultură





        Pentru că biblioteca a avut ghinionul, din varii motive,  să nu-și poată sărbători cei 60 de ani de la înființare așa cum își propusese, aș cere permisiunea voastră ,dragi cititori, măcar să postez aici câteva date despre Biblioteca  ION VLAD.

 Căutând în Monografia orașului Fetești am ales câteva informații pe care aș vrea să le pun si la dispoziția domniilor voastre.

        Indiferent de vremurile care s-au abătut asupra acestor meleaguri, Fetești-ul va rămâne o oază de cultură.

Primii locuitori ai acestor ținuturi, oierii coborâți  din munți cu oile în perioadele  de transhumanță cântau din fluier sau caval in iernile geroase, dar și în serile lungi de vară pe coline muntoase , la stână.

 Mișcări culturale nu s-au inregistrat decât pe la inceputul sec. al XX-lea când negustorii încep să îsi țină copiii pe la școli în orașe. Aceștia se întorceau în vacanțe și încercau să pună  în practică ceea ce faceau în școli. Perioada cea mai înfloritoare în ceea ce privește cultura a fost cea interbelică. In Fetești, primele manifestări culturale  mai de amploare  au fost în perioada 1927-1943 când la cârma orașului se afla primarul Gheorghe Mitu- om iubitor de cultură de calitate. In 1934  apar schimbări și de ordin administrativ, dar și cultural. Odată numit oraș, in Fetești apar evenimente cu semnificație importantă în viața  culturală.

  Așadar  se va înființa Ateneul Popular ,,Costache Dascalu”( numele este al unui învățător, întemeietorul primei școli din localitate). Incă de atunci  ia ființă o mică  bibliotecă cu cărți donate de oameni mai cu dare de mână . Datorita activităților cu rezonanță ce avuseseră loc în Ateneul  Popular, acesta a fost transformat în Cămin Cultural.

O schimbare esențială a avut loc dupa izbucnirea războiului, când viața culturală a avut mult de suferit. Anii de după război au fost ani de restriște, de frământări și căutări. Repertoriile cântecelor se schimbă în funcție de regimul politic de atunci, din biblioteci se scot multe cărți de valoare.

 După 1950 se ridică o nouă generație de tineri care-și pun mari speranțe în viitor  și în ceea ce puteau ei sa facă.

     Așadar, în 1952, în luna noiembrie, Căminul Cultural se transformă în Casa Raională de Cultură , iar biblioteca Căminului a devenit Biblioteca raională.

  Având  sediul unic, biblioteca funcționa la Fetești-oraș pe lângă Căminul Cultural din localitate. Fondul enciclopedic al bibliotecii raionale de atunci depășea 100 mii de volume. Noua împărțire administrativ-teritorială a țării din 1968 a adus modificări  și în structura organizatorică a așezămintelor de cultură. Biblioteca intră în rândul instituțiilor orășenești și se mută în sediul Primăriei pentru că de acum și aceasta va avea sediu nou, în  cartierul gară.  Actualmente, Biblioteca Municipală Ion Vlad Fetești are un fond de carte de peste 46500 volume. În toamna anului 2010, locația de la Fetești-oraș a fost scindată în două sedii: jumătate destinată muzeului ,,Anghel Saligny’’, celălalt bibliotecii. Tot în acest an, biblioteca a fost dotată, prin Programul Biblionet cu 8 calculatoare, 1 imprimantă, 1 scanner, 1 videoproiector. Facilitățile serviciului Biblionet: acces la internet, comunicare internet, redactare documente, imprimare, scanare, inscripționare CD/DVD, instruire și asistență utilizatori noi, sesiuni de formare ale utilizatorilor, jocuri instructiv-educative, Intuitext.

       In 31 august 2011, Biblioteca a primit oficial  denumirea de Biblioteca Municipala Ion Vlad.

      Instituția poartă numele unui  sculptor de talie mondială născut în 1920 la Fetești-oraș. Ion Vlad a urmat cursurile școlii la Călărași. Student al Academiei de Arte Frumoase din București, clasa profesorului Corneliu Medrea(1939-1945) primește la absolvire Premiul ''Anastase Simu”. Cu toate recunoașterile oficiale din țară, în 1965 se refugiază cu familia la Paris unde se instalează definitiv. Revine în țară după prăbușirea regimului totalitar și la 9 martie 1991, Academia Română îl alege membru onorific.

Incetează din viață în ziua de 28 ianuarie 1992, la Paris.
Așadar, tot anul acesta s-au omagiat și 20 de ani de la moartea marelui sculptor Ion Vlad ,eveninment care a fost prea putin mediatizat in presa locală.
 
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI - PREZENTARE

     BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI este o bibliotecă cu profil enciclopedic  și se subordonează Consiliului Local funcționând potrivit regul...