Pictor al naturii - Gheorghe Ionescu



                    


             Ionescu Gheorghe –pictor născut la Fetești , în judetul Ialomița, la 27 aprilie 1912.
Între anii 1936-1940 urmează cursurile Academiei de Arte frumoase din București unde are ca profesori la pictură pe Camil Ressu, iar la gravură pe Simion Luca.
                      În 1939 expune prima dată la Salonul oficial de primăvară ,,Portret de fată”(gravura).
În 1941 își face debutul participând cu 16 lucrări la expoziția armatei deschisă la Ateneul Român. În 1942 este primit în ,,Corpul artiștilor plastici”.
În 1945 obține Premiul Ministerului și Diploma de cetățean de onoare al orașului Memphis din SUA.
      Trimite lucrări la expozițiile de artă românească peste hotare:
1956-Viena, Bratislava, Praga;
1965- "William E.Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A. ii achizitioneaza din atelier 20 lucrări în ulei și 20 acuarele și desene.
1966- Beijing, Ulan Bator, Phenian, Geneva. La sala ,,Altamira din Geneva participă la o expoziție de grup alături de Henri Catargi, Sorin Ionescu, Dumitru Ghiață etc.
1967- Moscova, Leningrad;
-    


      ,,William E. Oates Gallery,, din Memphis TN. SUA îi organizează a doua expoziție personală cu 45 de lucrări de pictură.
1968- Praga, Moscova;
1969- Roma și Moscova
“…După anul 1970 arta lui a început să fie din ce în ce mai apreciată de americani, datorită lui Bil Oats, proprietarul unei galerii de artă din Memphis, care l-a lansat peste ocean…”(Petre  Oprea- ,,Așa i-am cunoscut”, pag. 73-74
1971-Detroit
          -,,William E. Oates Gallery,, din Memphis TN. SUA îi organizează a treia expoziție personală cu 49 lucrări în ulei;
 1973 "William E. Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A. îi organizează a patra expoziție de pictură unde prezintă 50 de lucrări. La vernisaj participă și artistul.
1974- Detroit, Tokyo
1976 - Expune 59 lucrări în ulei la "William E. Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A. Artistul participă la vernisaj după care, vizitează timp de doua luni mai multe orașe din S.U.A.
1979 - În luna mai deschide o expoziție personală cu 32 lucrări la "Rithmos Gallery" din Larissa - Grecia.
         - La 1 iulie deschide o expoziție personală la "William E. Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A. unde prezintă 49 lucrări de pictură. Cu acest prilej, pentru activitate susținută de peste 10 ani cu expoziții de pictură, i se înmânează diploma de cetățean de onoare al orașului Memphis;
1981 - Organizează o expoziție retrospectivă la "William E. Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A. în lunile octombrie-noiembrie cu 46 lucrări în ulei.
1985 - Participă la o expoziție colectivă de pictură româneasca la "William E. Oates Gallery" din Memphis TN. S.U.A.
        1988 - La Editura Meridiane apare monografia GHEORGHE IONESCU sub semnatura criticului de artă Petre Oprea.
1989- Organizează o expoziție personală la Muzeul de Artă al R.S.România.
 1990 - 21 octombrie, in București, se stinge din viață la vârsta de 78 de ani.

 Gheorghe Ionescu poate fi definit pictor al naturii. El vede și redă într-o manieră personală. Petru Comarnescu scria că pictorul ,,Gheorghe Ionescu este un colorist. În picturile sale, culoarea cântă sincer și firesc, iar Petre Oprea în 1988 menționează în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani că ,,… acest artist se dovedește un maestru neîntrecut în vederea unor tonuri de verde, mai ales cele sugerând frăgezimea tinerelor plante”.
“Retrospectiv privind situația artistică trebuie să-i dăm dreptate, el situându-se in plutonul fruntaș al generației sale, iar prin credința cu care și-a onorat crezul artistic, Gheorghe Ionescu a constituit un pilon al artei realiste în pictura românească între 1940, când a avut prima expoziție personală, și 1990 când a murit” (Petre Oprea, “Așa i-am cunoscut” pag. 75).





















Este un portretist și un peisagist. Lucrează după natură. Nu există violență în culoarea folosită și nu reține din natură decât priveliștile ce încântă privirea. Evită cu bună știință și cu grijă locurile sălbatice ce-l înspăimântă cu asprimea lor tulburându-i echilibrul interior. Până și chipurile oamenilor care i-au servit drept model  transmit un sentiment de liniște și împăcare cu sine.














Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Municipiul Fetesti - Micro-monografie

Monumentele istorice ale municipiului Fetesti