Agenda evenimentelor culturale - 2024



          1.

             Biblioteca municipală ,,Ion Vlad", instituție publică de cultură a deschis șirul proiectelor culturale din anulm 2024 cu activități dedicate împlinirii a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale.

  Academicianul Eugen Simion, cel care s-a aplecat îndeaprope asupra operei lui Mihai Eminescu spunea că este necesar, indiferent de vremuri: ,,Să avem o zi într-un an în care să ne concentrăm asupra culturii noastre, să reflectăm la ce am făcut, ce putem face...".

            Din 2011 sărbătorim acea zi sub denumirea de Ziua Culturii Naționale, zi care marchează nașterea poetului fără egal, Mihai Eminescu, cel care-și numea patria atât de frumos: ,,Țara mea de glorii, țara mea de dor".

,,Ora de cultură" închinată Zilei Culturii Naționale a început promițător cu o lansare de carte (,,Viața și opera lui Paul Georgescu", autor Jana Stanciu, carte editată și prezentată de domnul profesor Adrian Costea ) și s-a încheiat cu o expunere valoroasă pentru publicul aflat în sală, a unor fragmente dintr-o lucrare a doamnei Georgeta Apolozan, profesor de Limba română la Liceul Teoretic "Carol I" Fetesti. Expunerea a conturat această zi omagială, iar activitatea ce s-a desfășurat în cadrul bibliotecii s-a dovedit a fi una omogenă.

              Sub genericul ,,Omagiu lui Eminescu" s-a derulat momentul literar-artistic realizat de elevii cls. a III-a ai Liceul Tehnologic ,, Anghel Saligny,, Fetești sub îndrumarea prof. înv. primar, doamna Fleșeru Anișoara și a doamnei biblotecar Ionelia Serban .

 











                   2.

                      Anticipând ziua de 24 ianuarie, evenimentul a îmbinat în mod fericit tradiția cu istoria. Am îmbrăcat cu mândrie straie populare românești și cu ocazia Unirii de la 1859 am sărbătorit acest eveniment.

Această zi este o omagiere adusă unui moment istoric ce s-a produs pe 24 ianuarie 1859, atunci când provinciile române Moldova și Țara Românească (Muntenia) au fost unite datorită dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în cele două țări.

,,Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp".

- Alexandru Ioan Cuza.

 




                    3.

                     În călătoriile fascinante ale lui Jules Verne am pornit  alături de elevii cls. a VI-a A, de la Școala Gimnazială " Aurel Vlaicu " Fetești coordonați de doamna profesoară, Caraș Daniela și de doamna bibliotecar, Gheorghiu Gabriela.

              Am citit împreună #ZICI și l-am descoperit (pentru a câta oară?) pe scriitorul vizionar care a descris viitorul- ,,Miraculosul domn Jules Verne".



                     



              


                                 






                 4.

                        ,,Lumea basmelor”. Partenerii noștri au fost elevii cls. a III-a, prof. înv. primar, dna. Silvia Burtoi și elevii cls. a IV-a, prof. înv. primar, dna Elena Popescu de la Liceul Tehnologic De Industrie  Alimentara Fetesti.

             Basmele și poveștile spuse copiilor încă de la o vârstă fragedă au un rol foarte important în dezvoltarea viitorului adult.

După cum bine se știe, basmele și poveștile contribuie la dezvoltarea vocabularului, a imaginației și a abilităților sociale, aducându-și aportul la lărgirea orizontului cultural al viitorului adult.

Poveștile și basmele îi învață pe cei mici nu doar cum să ia decizii morale, ci și cum să facă față unor conflicte interioare.

Personajele de poveste au trăsături bine-definite: buni, deștepți, răi, inimoși, cruzi. Le distingem bine motivațiile și gândurile ascunse. Pe scurt, în povești, binele e bine iar răul e rău.






 


 

              5.

                             Incursiune în lumea lui Creangă

            Cu imaginație și curiozitate ne-am aventurat în trecut, în vremurile pline de farmec și povestiri ale marelui scriitor român.

Pentru a începe călătoria în lumea lui Creangă, elevii au făcut o scurtă prezentare a vieții și operei sale plină de umor și înțelepciune, dar au încântat și cu talentul lor actoricesc ( fragmente din povestea-basm ,,Capra cu trei iezi").

Au participat elevii cls a IV-a de la Liceul Tehnologic De Industrie Alimentara Fetesti coordonați de prof. înv. primar, dna Elena Popescu .


            








                          6.

                     Mărțișor românesc

Ca în orice început de martie, prima zi este dedicată mărțișorului- simbol al venirii primăverii.

Mărțișorul - este o tradiție veche, care marchează începutul unui nou ciclu al naturii, care aduce speranță, noroc și prietenie celor care-l poartă și îl oferă. Despre toate acestea ne-au vorbit astăzi elevii cls. a IV-a de la Școala Gimnazială " Aurel Vlaicu " Fetești, coordonator prof. înv. primar, dna. Livia Iancu.






 


7.

Povești cu iepurași și...dinozauri

Proiecte-povești ce prind viață în bibliotecă. Fiecare grup are un concept.


 




 











                8.

                          Pregătire în bibliotecă pentru concursul local ,,Orașul meu".

            Localitatea Fetești a fost atestată documentar pentru prima dată, ca sat, la 21 aprilie 1528, într-un act emis de domnul Țării Românești, Radu de la Afumați.

Inițial a fost doar un târg de cereale și de animale, ulterior dezvoltându-se ca urmare a împroprietăririi țăranilor, după 1864.

In 1865 a devenit comună, la 17 iulie 1934 a fost declarat oraș, iar la 18 ianuarie 1995 a primit statutul de municipiu.

 





              9.

                          Atelier de pictură.

              L-am omagiat pe pictorul Gheorghe Ionescu născut la Fetești, la data de 27 aprilie 1912 ( d. 21 oct. 1990).

Am avut alături elevi de la cls. a III-a și a IV-a ai Liceul Tehnologic De Industrie Alimentara Fetesti care ne -au încântat cu lucrările lor, reproduceri după cele ale pictorului Gh. Ionescu. Mulțumim doamnei prof. înv. primar, Popescu Elena, coordonatorul grupului micilor pictori.








                       10.

                                  „Vânătorii de lectură în biblioteci”. 

             Elevii, sub îndrumarea coordonatorilor au avut de realizat un produs digital cu benzi desenate, într-o aplicație web, urmare a lecturării unei cărți, după un mesaj transmis de organizatori (CCD București).

 




 



                          11.

                                       ,,Drepturile și îndatoririle copiilor"

                                                       În urma încheierii parteneriatelor cu diferitele școli din oraș, anticipând ,,Ziua Internațională a Copilului" am desfașurat o activitate care a avut ca temă ,,Drepturile și îndatoririle copiilor". În prag de 1 Iunie, această activitate a fost urmată și de un moment de relaxare, de joacă, dar cu temă : fiecare copil a ales să reprezinte cu creta pe asfalt o responsabilitate sau un drept al lui. Cele mai reprezentative desene au fost premiate. Au învățat și s-au jucat copiii clasei a IV-a de la Liceul Tehnologic De Industrie Alimentara Fetesti.

 Mulțumim doamnei prof. inv. primar Popescu Elena care a coordonat elevii și activitatea de astăzi.

                                        

 


                       



            






                          12.

                                             Acțiunea din 29 iunie a.c. a cumulat 2 momente importante și dragi nouă: ,,Ia din Bărăgan" ce a dat numele evenimentului de astazi, eveniment susținut cu colaborarea doamnei Andreei Julliand reprezentanta grupului ,,Hora minunilor" șezătoare Lyon și aniversarea a 5 ani de existență a grupului Sezatoare,, Fetești-Gară,, .

           Mai puțin cunoscută, ia de Bărăgan a fost în prim planul atenției membrelor celor două grupuri. S-au schimbat impresii, fiecare grup și-a spus povestea înființării lui, s-au împărtășit impresii. Pe tot parcursul evenimentului au fost susținute și momente artistice.

Mulțumim doamnei Andreea Julliand pentru participare și ne dorim o colaborare trainică și fructuoasă!

 

    
















13.

                   9 iulie 2024 am cunoscut-o pe doamna Ana Cristina Corlaciu, fiica scriitorului Ben. Corlaciu exilat la Paris în anul 1975. În amintirea prieteniei ce i-a legat pe tatăl său și pe sculptorul Ion Vlad (patronul spiritual al bibliotecii noastre), astăzi doamna Ana Cristina (Franța) a dorit să viziteze biblioteca noastră pe care a descoperit-o cu denumirea , firește, pe internet și a fost plăcut surprinsă că numele marelui sculptor s-a păstrat peste timp nu numai prin operele acestuia.

Doamna Ana Cristina Corlaciu a omagiat aici, în țară, centenarul tatălui său și a lăsat în custodia Muzeului Literaturii Române timp de o lună, în cadrul expoziției, materiale semnate Benedict Corlaciu. 






14. 

              ,,Cuvinte sculptate în piatră" s-a numit evenimentul ce a avut loc la Biblioteca Ion Vlad, eveniment ce a marcat omagierea la centenar a poetului și prozatorului Ben. Corlaciu și evocarea prieteniei dintre acesta și sculptorul feteștean Ion Vlad. Alături de fiica scriitorului, dna. Ana-Christina Corlaciu și de mama acesteia, invitat de onoare al acestui eveniment cultural a fost actorul Mihai Bisericanu care a susținut un moment liric.

Au fost momente deosebite, evocări emoționante, a fost muzică și nu în ultimul rând poezie, poezie din operele lui Ben. Corlaciu recitată de elevi ai Liceului Teoretic ,,Carol I".

Felicitări tuturor! 















15.

 

Proiectului cultural ,,DOCUMENTARE LA BIBLIOTECĂ organizat de Asociația One World Romania și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național a adus în bibliotecă două dintre cele mai vizionate filme: ,,Între revoluții” și ,,Expirat”. Au fost prezenți în cadrul Bibliotecii ,,Ion Vlad”, de-a lungul acestei săptămâni peste 100 de elevi.








   









     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Municipiul Fetesti - Micro-monografie

Monumentele istorice ale municipiului Fetesti

Pictor al naturii - Gheorghe Ionescu