luni, 23 martie 2015

Apa este esenţială pentru sănătatea oamenilor




          Apa este sănătate. Mâinile curate îţi pot salva viaţa




          Apa este esenţială pentru sănătatea oamenilor. Corpul uman poate rezista săptămâni fără hrană, dar numai câteva zile fără apă. Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră.
 Ziua  internaţională pentru a celebrarea apei potabile a fost propusă în 1992 la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED). Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a răspuns prin desemnarea zilei de 22 martie 1993 drept prima zi Mondială a Apei.
Este o modalitate de a atrage atenţia asupra importanţei apei potabile, o zi în care pledăm pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă.

            Este atrasă atenția asupra dependenței vitale dintre accesul la apa potabilă și hrană. S-a dovedit ca lipsa apei, seceta este principala cauză a foametei peste tot în lume. E nevoie de 1500 de litri de apă pentru producerea unui kilogram de făina și de zece ori mai multă apă pentru producerea unui kilogram de carne.
La nivel planetar 70% din apa potabilă se folosește în irigații. Terenurile irigate sunt cam 20% dintre terenurile agricole, dar ele produc 40% din cantitatea de hrană consumată la nivel global. Romania se află pe primul loc în UE, în rândul populației cel mai nemulțumite de calitatea apei, 94% dintre conaționalii noștri considerând asta o adevărată problemă. Sondajul, realizat în cele 27 de state membre UE mai arată că 91% dintre italieni și 89% din francezi apreciază drept gravă problema calității apei din tarile lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci și 52% din germani cred ca aceasta nu este o problema grava a tarilor lor, informează Agerpres. 
    Știați ca peste 80% din resursele de apă potabilă ale României provin din Munții Carpați ? Romania este una dintre țările cu cele mai scăzute resurse de apă din Europa, acestea fiind relativ sărace și neuniform distribuite în timp și spațiu.
Principala rețea hidrografica din țara depinde de apele Carpaților. Cele mai curate izvoare, cele mai prețioase se afla în perimetrul ariilor protejate. Printre celelalte servicii pe care le furnizează ariile naturale protejate, apa potabila ocupă un loc de frunte.

Marile orașe ale țării depind de râurile care izvorăsc din ariile protejate. Cel mai bun exemplu este Bucureștiul. Capitala țării a crescut și s-a dezvoltat pe malul râului Dâmbovița. La fel Craiova care depinde de Jiu, Suceava de Moldova și dacă privim cu atenție lista e lungă. Este vital să conservăm ecosistemele care sunt garanția acestei extraordinare resurse: apa.(jbe)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI - PREZENTARE

     BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI este o bibliotecă cu profil enciclopedic  și se subordonează Consiliului Local funcționând potrivit regul...