Pe urmele lui Jules Verne






              




        În fiecare an, la 8 februarie marcăm evenimentul. În bibliotecă se aniversează zile de naștere ale oamenilor de cultură, mai ales ale scriitorilor, se comemorează dispariția acestora, se amintește despre existența lor, despre trecerea lor prin viața culturală a unei țări.















 Anul acesta s-au împlinit 190 de ani de la nașterea lui Jules Verne - părintelui science-fiction.












                                                                                 
                                                                                     



         Deși trăim în plin ev al descoperirilor tehnologice, puțini sunt cei care, azi îl mai citesc pe Jules Verne și îi apreciază opera și tot mai puțini știu că imaginația scriitorului i-a influențat pe inventatori sau...poate chiar el, Jules Verne a prevăzut ce avea să fie în viitor.

    În ce romane găsim invențiile imaginate de Jules Verne?

Iată...


 Submarinele electrice. Unul din cele mai cunoscute romane ale sale, „2.000 de leghe sub mări” (1869), îl prezintă pe Căpitanul Nemo străbătând oceanele lumii la bordul unui submarin electric gigant, Nautillus.







Emisiunile de ştiri.
 În 1889, Jules Verne a scris un articol, intitulat „În anul 2889”, unde descria presa viitorului. În locul clasicelor ziare, abonaţii vizionau un program în care reporterii discută cu oamenii de ştiinţă şi cu politicienii despre cele mai importante evenimente ale zilei.

 Reclamele scrise pe cerAtent observator a lumii din jurul său, Verne a intuit şi viitorul promiţător al reclamelor, iar în articolul „În anul 2889”, el a descris o nouă metodă de anunţuri publicitare similare scrisului pe cer.

      Velele solareÎn 1865, în romanul „De la Pământ la Lună”, Jules Verne a scris despre o navă spaţială alimentată cu lumină. Azi există ceva similar – velele solare.
         Modulul lunarJules Verne a descris tot în romanul „De la Pământ la Lună” „proiectile” care erau folosite pentru a transporta pasagerii pe Lună.





   Jules Verne s-a născut la Nantes, Franța în 1828, un oraș portuar aglomerat. Vedea acolo nave care plecau și soseau în port. Imaginația se înflăcăra când era vorba de călătorii și aventuri. În timp ce stătea la internat a început să scrie povestiri și poezii. Tatăl său i-a îndreptat pașii către o carieră în Drept, dar Jules Verne a ales să scrie cărți despre o varietate de inovații și progrese tehnologice, de aceea a fost și numit părintele science-fiction.
Deși a murit în 1905, lucrările lui au continuat să fie publicate și după moarte, iar el a devenit cel de-al doilea cel mai tradus autor din lume.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Municipiul Fetesti - Micro-monografie

Monumentele istorice ale municipiului Fetesti

Pictor al naturii - Gheorghe Ionescu