marți, 12 ianuarie 2016

Popas sentimental





           De-a lungul unui an calendartistic, ca bibliotecari am realizat, dar am și fost prezente în cadrul unor activități cultural-educative cu diferite tematici. Au făcut un ,,Popas la biblioteca municipală'' copii de toate vârstele- de la cei de grădiniță , la elevii de liceu-  în cadrul concursurilor Olimpiadele  Kaufland și Comper.




Multi dintre ei sunt cititori ai bibliotecii noastre, dar marea parte s-a inscris in urma unor astfel de vizite. Desi nu mai fusesera poate niciodata in biblioteca orasului s-a dovedit ca iubesc cartile.









  Cu preocupări variate, totuși găsesc timp să se intereseze dacă în bibliotecă au apărut noutăți legate de geografie, istorie,psihologie. Altora le place o limbă străină și vor s-o studieze sau s-o aprofundeze etc.




      Generațiile s-au schimbat. Nu mai putem aminti aici despre tineri ca fiind cititori doar ai unui singur gen de literatură și nu toți se rezumă doar la bibliografia obligatorie solicitată de școală. Și asta e bine. Lectura formează cultura generală, capacitatea de comunicare și dezvoltare în gândire.
               Poate că în lumea asta monocromă în care trăiesc tinerii acum, singura pată de culoare o dă lectura. De aceea și înclinația către literatura scince-fiction sau de aventură și mister. Pătrunderea într-o bibliotecă este de fapt o aventură desfășurată pe baza unei relații absolut personale cu cartea. Într-o bibliotecă, totul este legat de carte, de aceea și activitățile lor, ale elevilor, desfășurate aici au fost încununate cu premii , bineînteles- cărți, dar și diplome atestându-i ca fiind ,,Cei mai fideli cititori''.


       Și–au făcut de asemenea timp să fie participanți, de cele mai multe ori activi ale unor scenete din operele marilor scriitori români, în cadrul unor lansări de carte ale colegilor lor sau ale unor scriitori feteșteni deja consacrați, au luat parte alături de cadre didactice și specialiști în domeniu la acțiuni privind informarea legată de calitatea mediului înconjurător, importanța apei s.a.m.d. Au putut viziona filmulețe pe aceste teme, au fost prezenți cu lucrările lor la expoziții de desen cu anumita tematica.

 


    Am comemorat împreună un scriitor nu îndeajuns de cunoscut, dar totusi, un mare romancier al scrierilor science-fiction trăitor pe meleagurile feteștene-aviator Doru Davidovici intr-un eveniment sub titlul ,,Doru Davidovici - vârful de lance al unei generații''   .












   Avantajele participării în cadrul unor astfel de evenimente sunt: lărgirea orizontului cultural, relațiile ce se creează cu oamenii de cultură. De cele mai multe ori există doar o singură șansă în viață să întâlnești un scriitor de mare valoare așa cum a fost în cazul întâlnirii cu ,,Scriitori de dincolo și dincoace de Dunăre'' când ne-a onorat cu prezența marele om de cultură român contemporan, scriitorul, romancierul, eseistul si dramaturgul Nicolae Breban.



Cam aceasta este activitatea noastră de bibliotecari și trebuie să fim încrezători în viitor. Avem tineri valoroși, iar noi, bibliotecarii trebuie să-i ajutăm cât mai mult punându-le la dispoziție cărți în care să-și găsească informațiile de care au nevoie, carti in care sa se regaseasca pe ei insisi.


Iar acestea suntem noi.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI - PREZENTARE

     BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI este o bibliotecă cu profil enciclopedic  și se subordonează Consiliului Local funcționând potrivit regul...