duminică, 11 septembrie 2016

Istoria celor 110 ani ai invatamantul fetestean




       Monografia ,,Istoria invatamantului fetestean (1838-1948)'' lansata la Galeriile ,,Lumina'' din municipiul Fetesti in 6 septembrie 2016 este o completare a monografiilor din 1944, 1946, 1975, toate legate de invatamantul fetestean de la inceputul secolului XIX-lea.
      Lucrarea infaptuita in baza documentelor Arhivelor Nationale Bucuresti reuseste sa scoata la iveala viata sociala, dar si istoria localitatii si in special a scolilor fetestene pe o perioada de 110 ani- perioada celor doua razboaie mondiale.
      In lecturarea acestei monografii se intalnesc pasaje deosebit de emotionante legate de viata localnicilor ai acestor ani. Aceasta perioada zbuciumata pentru intreaga tara si-a pus amprente adanci asupra invatamantului romanesc, insa activitatea dascalilor de la catedra a fost una continua si asidua in care se urmarea ,,citirea sloboda si cu inteles'', scrierea ,,regulata si ceteata'', ,,rugaciunile pe care trebuie sa le stie orice crestin: elementele catehisiei legii crestine'', ,, cele patru lucrari ale aritmeticii''.
       De mentionat ca lucrarea de fata face referire la invatamantul primar fetestean.
       Ar fi nedrept daca n-am mentiona si autorul care s-a dedicat cu sarg in aducerea spre citire a acestei lucrari.
        Este vorba despre profesorul- pensionar, domnul Mircea Manoiu nascut la data de 7 mai 1943 in localitatea Fetesti. Absolvent al Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi, Facultatea de Biologie, profesor cu gradul didactic I a functionat la scolile din cartierele Buliga si Vlasca si a incheiat acivitatea didactica la Scoala Gimnaziala ,,Aurel Vlaicu''.


       Dupa 44 de ani de activitate, domnul profesor aduce prinos de recunostinta colegilor de breasla inaintasi: ,,Imi plec fruntea in fata tuturor slujitorilor de la catedra, a acelor minunati dascali care, in conditiile vitrege ale inceputului, dar si a acelor care in anii ce au urmat, cu caldura, dragoste si daruire s-au ingrijit de cei veniti sa desluseasca slovele cartilor''.


































bibliotecar -Elena Jitaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI - PREZENTARE

     BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FETEȘTI este o bibliotecă cu profil enciclopedic  și se subordonează Consiliului Local funcționând potrivit regul...